Cene lesa še rastejo - ključni bosta digitalizacija in optimizacija virov

Glavne rešitve, predstavljene na Lesno-tehnološki konferenci + priložnosti za nepovratna sredstva

Cene lesa še rastejo - ključni bosta digitalizacija in optimizacija virov

Gibanja narekujejo prazna skladišča in živahna stanovanjska dejavnost

Žage v Evropi čutijo učinke pandemije podobno, kot drugje po svetu. Čeprav je zaprtje povzročilo upad njihovih prihodkov, se zdaj soočajo z velikim povpraševanjem, ki ga povzročajo pomanjkanje surovin in drastičen dvig cen lesa in  zdelkov. Te so letos dosegle najvišjo vrednost po krizi leta 2008. Za dvig cen je med drugim zaslužna živahna dejavnost na stanovanjskem trgu, ki povečuje potreba tako po stavbnem lesu kot po drugih lesenih izdelkih. Tako trenutno prevladujejo prazna skladišča, torej nizke zaloge lesa.

Les kot trajnostni material vstopa v središče zelenih politik

V lesnem sektorju voditelji Evropske unije vidijo potencial za pokoronsko okrevanje stare celine. Les kot trajnosten in naraven material, sposoben skladiščenja CO2 je v osrčju evropskega nizkoogljičnega trajnostnega gospodarstva. Evropski politiki so razumeli prednosti lesa, zato so v načrtih za obnovo in odpornost EU že sprejeli nekatere ukrepe, ki gozd postavljajo na pomembno mesto, so bili poudarki letošnje strokovne razprave na Lesno-tehnološki konferenci v Opatiji.

Intercet predstavil rešitve za izzive panoge

Na oba izziva panoge – veliko povpraševanje in zelena usmerjenost lesne industrije – je najboljše tehnološke rešitve predstavil Intercet v sodelovanju s partnerskima podjetjima Weinig in Energy Save Systems.

Digitalizacija proizvodnje je ključni pospešek panoge

Industrija 4.0 ni prihodnost, ampak sedanjost lesne industrije. Na tem področju mora napredna tehnološka dovršenost srečati najboljšo, prijazno uporabniško izkušnjo in preprosto uporabo. Povečanje transparentnosti proizvodnje, podatki o vseh strojih vedno na dosegu roke in to prilagojeno glede na funkcijo, ki jo posamezniki opravljajo, popoln nadzor nad produktivnostjo strojev, statusom naročilom, statusom vzdrževanja stroja in ljudi, ki delajo na njem. Kar je bila pred nekaj leti še ekskluziva, dosegljiva le največjim obratom, je zdaj dostopna rešitev, prilagojena za vse velikosti proizvodenj.

A: Weinig App podjetja Weinig

Prek Weinig Appa celotno proizvodnjo nadziramo prek telefona ali računalnika. Aplikacija v realnem času zbira vse podatke, poleg tega pa nas obvešča o morebitnih posebnostih, izpadih, odstopanju od ciljev, ki smo si jih zastavili. V Opatiji smo prikazali nekaj konkretnih primerov uporabe Weining Appa v evropskih proizvodnjah različnih velikosti.

Avstrijsko podjetje za izdelavo vezane plošče z več kot 500 zaposlenimi uporablja Weinig App za ažurno obveščanje o okvarah na strojih in analizo vzrokov nastanka okvar.

Nemško podjetje za izdelavo oken in vrat uporablja Weinig App za svoja stroja OptiCut S50 in Conturex2. Na ta način spremlja doseganje dnevnih ciljev proizvodnje in dela pokalkulacijo realne produktivnosti.

B: Sistem MIMO (Manufacturing Interaction and Monitoring Operations) podjetja Energy Save System

Aduti sistema MIMO za nadzor nad proizvodnjo so, da delujejo na vseh tipih in znamkah strojev. Prav tako pa so zelo prilagodljivi pri nastavitvah, kaj in na kakšen način želite spremljati. V Opatiji smo prikazali konkretne načine iz lesnoobdelovalnih podjetij, kjer so z uporabo MIMA rešili težavo v proizvodnji.

Tip podjetja: proizvodnja vrat in oken

Problem: Kupec je želel nadzirati uporabo strojev, centralizirati te podatke v programski opremi in pripraviti program preventivnih pregledov, da bi zmanjšal število neželenih zaustavitev proizvodnje

MIMO rešitev: Z uporabo strojne in programske opreme obstoječega sistema za varčevanje z energijo DESA so bili podatki o orodju zbrani s komercialnimi senzorji, povezali so se s sistemom DESA in prenesli podatke v proizvodno programsko opremo (ERP) stranke.

Učinek: Odprava več kot 90 % okvar strojev in z njim povezane prekinitve proizvodnje. Produktivnost stroja in kakovost izdelkov sta se bistveno izboljšali.

Priložnost za nepovratna sredstva na področju digitalizacije

Še do 1. septembra letos je odprt razpis Slovenskega podjetniškega sklada za nepovratna sredstva na področju spodbud za digitalno transformacijo podjetij. Namenjen je mikro, malim in srednjim podjetjem z najmanj 5 zaposlenimi. Za programsko in/ali strojno opremo, ki omogoča digitalno poslovanje ali proizvodnjo lahko pridobite od 30.000 do 100.000 nepovratnih sredstev.

Energetska učinkovitost je ključ za obstanek

Racionalna raba virov, predvsem električne energije, bo ključna za vzdržnost proizvodenj lesa. Evropa se je na tem področju odzvala odločno in sprejela Zeleni dogovor “Green deal”, s katerim je odločena postati prva podnebno nevtralna celina. Ta zavezuje tudi podjetja pri doseganju ciljev, kot so ničelne neto emisije toplogrednih plinov do leta 2050. Rešitve podjetij Weinig in Energy Save Systems za racionalno rabo virov zmanjšajo potrošnjo energije in povečajo energetsko učinkovitost. Zato z njimi lahko podjetja cilje zelenega dogovora hitro dosežejo.

A: DESA ESS doprinos k energetski učinkovitosti

Sistem, ki v povprečju prihrani do 67 % električne energije pri odsesovanju. Lahko se namesti na obstoječe odsesovalne sisteme ali se načrtuje v okviru novega sistema – v obeh primerih racionalizira višino investicije. DESA učinkovito dosega tudi druge cilje Zelenega dogovora, saj se pri njegovi uporabi izpust emisij CO2 zmanjša v povprečju za 46 %, njen stranski učinek pa so še prihranki pri gretju in hlajenju, življenjska doba filtrov pa se podaljšuje za 95 %. Kar pa je najpomembneje – sistem vaš cevovod varuje pred implozijami in eksplozijami in je povsem v skladu z ATEX direktivo!

B: Weinigov doprinos k energetski učinkovitosti

Weinigovi pogonski motorski z razredom učinkovitosti IE3, kar izboljša učinkovitost motorjev in zmanjšuje porabo energije. Njihov optimiziran pretok skobljancev omogoča, da se zmanjša hitrost zraka v ceveh, to pa omogoča prihranek do 20 % električne energije za odsesovanje. Nadzor PowerCom Plus pa omogoča shranjevanje do 10.000 profilov, kar pomeni, da je vsak prvi profil popoln in s tem prihrani pri materialu in potrebni energiji.

Priložnost za nepovratna sredstva na področju optimizacije

Mikro, mala in srednja podjetja lahko do 15. septembra letos v okviru Podjetniškega sklada pridobijo nepovratna sredstva za uvedbo novih ali izboljšanih izdelkov na področju predelave in obdelave lesa in lesenih tvoriv. V okviru razpisa Spodbude za MSP za razvoj in uvajanje novih produktov v lesarstvu 4.0 lahko pridobite povrnjena upravičena sredstva od 50.000 EUR do 500.000 EUR (do 45 % financiranja upravičenih stroškov, za razliko mora podjetje zagotoviti lastna sredstva).

Rešitve so pri nas doma

Vse rešitve, ki smo jih pri Intercetu prikazali v Opatiji, pa tudi njihove nadgradnje in prilagoditve, so vam na voljo v našem prodajno-razstavnem salonu v Šenčurju. Oglasite se, še prej pa nas pokličite, da se dogovorimo za termin, ko vas bodo pričakali naši strokovnjaki za digitalizacijo in optimizacijo.

 
 

Kategorija: Dogodki

Povezane novice

Želite preizkusiti stroje v našem salonu?