Pilana Pukanić z Weinigom izdela tretjino več masivnih plošč

Družinsko podjetje z več kot 50-letno tradicijo je znano po premišljenih odločitvah, ki so krepile njegov razvoj. Zadnja v nizu je nova Weinigova linija za dolžinsko spajanje HS 120, s katero so kapacitete že sedaj povečali za 30 odstotkov.

Pilana Pukanić z Weinigom izdela tretjino več masivnih plošč

Zagon nove linije je timsko delo ekip Pukanić in Intercet. Na fotografiji lastnik Pilane Pukanić Zlatko s sinom Josipom in Boštjan Vraber iz Interceta.

Ime podjetja: Pilana Pukanić d.o.o.

Dejavnost: Izdelava masivnih plošč, ki so širinsko ali dolžinsko/širinsko spojene

Uporabljen les: hrast (70 %) in bukev (30 %)

Velikost proizvodnje: 3.000 m3 lepljenih plošč letno

Število zaposlenih: 60

Trgi: 95 % izvoz na tržišča Evropske unije

Stroji v novi liniji:


Od tu se je družinska dejavnost razvijala – najprej žaga in razrez hlodov, kasneje izdelava elementov za sušenje, leta 2008 pa so začeli s proizvodnjo masivnih plošč. Leto 2008 je bilo za družino Pukanić prelomno - odločili so se za takrat izjemno napredno Weinigovo linijo za izdelavo plošč. Ta odločitev pa se je prekalila v gospodarski krizi, ki se je začela leta 2009.

Odločitev za korak pred konkurenco

“Leta 2008 smo se odločili za prehod na proizvodnjo masivnih plošč na takratnih Weinigovih strojih – skobeljna stroja Powermat 500 in Unimat 500 ter linija za dolžinsko spajanje Weinig Ultra TT,” se drzne odločitve spominja Zlatko. Kmalu po zagonu nove linije se je začela svetovna gospodarska kriza, ki je pretresla tudi lesno industrijo. A odločitev za novo linijo se je izkazala za vizionarsko, saj so po umirjanju krize z novo tehnologijo postali eni od prvih proizvodenj, ki so lahko zagotovili količine in kakovost plošč, ki jo je tedaj zahtevalo tržišče.

masivne plošče v skladišču
Evropski trg masivnih plošč raste in z njim tudi povpraševanje po najkvalitetnejših ploščah.

Izziv: večja kapaciteta

Lani je prišel nov izziv. “Linija za spajanje je bila stara 14 let, mi pa smo imeli iz leta v leto več povpraševanj in s tem večji izziv s kapaciteto stroja,” pojasnjujeta Zlatko in Josip Pukanić. Hkrati je bila kakovost tisto, kar nikakor niso bili pripravljeni žrtvovati. Ko so torej razmišljali o novi liniji, so imeli dve zahtevi: enaka ali še boljša kakovost plošč in občutno večja kapaciteta stroja.

Odločale so dobre izkušnje in zaupanje

Odlične izkušnje z Weinigovimi stroji in dolgoročno sodelovanje z Intercetovo ekipo so odločitev za partnerja pri prenovi linije za spajanje močno olajšali. Pred dokončno izbiro pa so si ogledali tudi nekatere že vzpostavljene napredne Weinigove linije za spajanje v drugih obratih. Piko na i je dodalo zaupanje, ki sta ga ekipi Pukanić in Intercet vzpostavili skozi leta servisnih storitev in podpore njihovim linijam.

Zmogljivi naslednik upravičil zaupanje

“Pri vzpostavitvi nove linije smo se zares zavedali odgovornosti, da moramo upravičiti pričakovanja, da bo nova linija dosegala količine, ki jih kupec potrebuje, pri tem pa se bo ohranila ali izboljšala tudi kakovost,” strne Boštjan Vraber, ki je bil vodja prenove linije na strani Interceta. “No, glede tega smo si po zagonu vsekakor lahko oddahnili, saj potrebne količine dosegajo z 80-odstotno zmogljivostjo stroja,“ doda Vraber.

spojeni les

Navdušuje hitrost in zmogljivost

“Količino plošč smo z novo linijo za spajanje, ki smo ji dodali še štiristranko Powermat 700, povečali za 30 odstotkov, kar nam v tem trenutku zadostuje,” prve izkušnje po prenovi deli Josip Pukanić. Kot rečeno pa linija še ni na limitu svojih zmogljivosti, kar omogoča še dodatno širjenje proizvodnje. Ob tem pa HS 120 navdušuje tudi s svojo hitrostjo ter izdelavo spojev in spojenih letev. Zavidljive zmogljivosti spajanja z zobatim spojem v obsegu 80 kosov/minuto pri debelini elementov 32 mm in širini 50 mm pomenijo, da so s starim strojem napravili okoli 7,2 m3 spojenih letev, z novim pa kar 16 m3 dnevno v eni izmeni. Nova linija s svojo hitrostjo že izziva ostale člene v verigi proizvodnje Pilane Pukanić, ki bodo prišli na vrsto za nadgradnjo v prihodnje.

Odlično sodelovanje temelj za uspeh

Boštjan Vraber se ozre na proces prenove linije: “Ko je kupec na koncu zadovoljen s strojem in s sodelovanjem odpravimo male pomanjkljivosti, ki se zgodijo v procesu prilagajanja stroja, je to za nas vsakič znova uspeh in zadovoljstvo. Sodelovanje z družino Pukanić temelji na tem, da se vsi držimo tega, česar se dogovorimo in tako po mnogih letih sodelovanja naš poslovni odnos ostaja zares trden.” Kako intenzivno je sodelovanje teh dveh tradicionalnih poslovnih partnerjev pa Boštjan in vodja proizvodnje Damir ponazorita s šalo, ki kroži med njima in sicer, da sta v času montaže in zagona stroja za telefonske pogovore in sporočila med sabo porabila več časa kot za pogovore s svojima ženama.

Nova linija za dolžinsko spajanje lesa proizvede za 30 odstotkov več masivnih plošč ob brezkompromisni kakovosti.

Prenavljate proizvodnjo linijo?

Če konkurenca in povpraševanje trga tudi od vas zahtevajo celotno ali delno posodobitev proizvodne linije, je Intercet s svojimi kakovostnimi dobavitelji pravi odgovor. Poleg brezkompromisne kakovosti in zmogljivosti strojev za obdelavo masivnega lesa, v teku prenove poskrbimo tudi za rešitve na področju prihranka električne energije (optimizacija odsesovanja) in popoln nadzor proizvodnje prek enostavnih rešitev za digitalizacijo. Obiščite nas v prodajno-razstavnem salonu v Šenčurju in preizkusite naše rešitve.

 

Kategorija: Reportaže

Povezane novice

Želite preizkusiti stroje v našem salonu?