Proizvodnja okenskih lepljencev opremljena za prihodnost s stroji iz skupine Weinig

Pri izdelavi okenskih lepljencev je zahtevana visoka kakovost. Za njeno dosledno in stalno zagotavljanje se je podjetje Centernorma odločilo, da v svoji novi proizvodni liniji uporabi skener podjetja Luxscan, ki se uspešno uporablja od avgusta 2019.

Proizvodnja okenskih lepljencev opremljena za prihodnost s stroji iz skupine Weinig

Površina brez napak: nov skener Easyscan+ C, ki se uporablja pri podjetju Centernorma, zazna vse lastnosti lesa in poskrbi za brezhibne končne izdelke

Ko je iskana visoka kakovost

Ker je pri okenskih lepljencih kakovost zelo pomembna, so se pri podjetju Centernorma odločili za uporabo skenerja  Easyscan+C proizvajalca Weinig Luxscan. V novem sistemu skobeljniki Weinig Powermat 700 z avtomatskim dodajanjem odlično poskobljajo vstavljene obdelovance. Tako skener lažje zaznava lastnosti lesa. Za skenerjem Easyscan+C je postavljen optimirni čelilnik  Weinig OptiCut 450 Quantum. Zmogljiv čelilnik odstrani napake v lesu, ki jih zazna skener. Kosi brez napak se sortirajo na sortirnih linijah glede na kakovost in mere. Odvisno od proizvajanega izdelka se obdelovanci transportirajo v stroj za dolžinsko spajanje  Weinig Ultra TT.

»Izziv za nas je predstavljalo dejstvo, da podjetje Centernorma obdeluje tako les iglavcev kot tudi listavcev,« pove Henning Dresel, vodja prodaje pri podjetju Luxscan. Tako mora skener v enaki meri prepoznati lastnosti lesa pri hrastu, smreki in macesnu. »Prav zato je model Easyscan+ C najboljša izbira za tovrstno delo – prepriča namreč z odličnim razmerjem med ceno in zmogljivostjo,« doda Dresel. Ta model je kombinacija osnovne izvedbe Easyscan in naprednega skenerja Combiscan. »Tako je opremljen z enako tehniko kot Combiscan, vendar ga ni mogoče nadgraditi z dodatnim moduli,« nadaljuje Dresel.

Skener za zaznavanje napak v lesu Weinig Easyscan C+

Zelo zadovoljna s skenerjem: Boštjan Vraber iz podjetja Intercet, ki zastopa podjetje Weinig, in direktor podjetja Centernorma Janko Kovač (z leve) © Luxscan.

Popolno zaznavanje lastnosti lesa

Skener Easyscan+ C, ki se uporablja pri podjetju Centernorma, je opremljen z dvema barvnima kamerama in tremi laserskimi kamerami na vsaki strani. Po navedbah podjetja Luxscan skenerji zaznajo naslednje lastnosti lesa na vseh štirih straneh: zdrave grče, črne grče, nerobljen les, rise, luknje, robne napake, smolne kanale, strženove trakove, lubje pri hrastu ter modro obarvanje pri smreki in macesnu. Poleg tega prepozna skener mere obdelovancev. Zmogljivost skeniranja znaša do 12 desk na minuto pri dolžini 3,5 metra. Preseki segajo do maks. širine 175 mm in maks. višine 50 mm.

Poleg tega je skener opremljen s programsko opremo za optimiranje. Ta na osnovi shranjenih krojnih list določi najprimernejšo izvedbo razreza na dolžino pri hkratnem upoštevanju neželenih lastnosti lesa in te podatke posreduje optimirnemu čelilniku Weinig. Programska oprema omogoča tudi odčitavanje različnih statističnih in proizvodnih podatkov.

Izboljšana izkoristek in produktivnost

»Nov skener je izboljšal našo proizvodnjo in znatno povečal delovno hitrost. Izkoristek se je povečal nekje za 10 %,« potrjuje Janko Kovač. Poleg tega skener zagotavlja stalno kakovost izdelkov pri hkrati večji proizvodni kapaciteti lepljencev in letev.

V sklopu nove investicije so v podjetju Centernorma tudi povečali svoj strojni park, da bi lahko lažje izdelovali posebne izdelke. Tako je podjetje Weinig dobavilo dodaten skobeljni stroj Powermat 700 in tudi en skobeljni stroj Powermat 1500 za štiristransko skobljanje in razžagovanje letvic (preberite članek).

Pri podjetju Centernorma so s podjetjem Weinig zelo zadovoljni: »Zagon je bil izveden popolnoma brez težav.« V prihodnje želijo z novo linijo letno izdelati do 5000 m3 okenskih lepljencev.

Optimirni čelilnik Weinig OptiCut 450 odstrani napake v lesu in poskrbi za sortiranje razrezanih elemntov.

Optimirni čelilnik Weinig OptiCut 450 brezhibno izreže napake v lesu in posortira razrezane elemente glede na dolžino/kvaliteto/naročilo.

Centernorma

Sedež: Mislinja/Slovenija
Ustanovljeno: 1989 kot Predelava lesa Jože Kovač
Lastnika in direktorja: Janko Kovač, Martin Kovač
Sodelavci: 30
Izdelki: lepljenci, letve, peleti
Proizvodnja: pribl. 5000 m³/l
Vrste lesa: smreka, hrast, jesen, macesen
Prodaja: po vsej Evropi; večinoma v Nemčiji, Avstriji, Švici

Tekst povzet po članku iz časopisa Holzkurier: Martina Nöstler, 6.2.2020


V primeru dodatnih vprašanj ali če želite nasvet glede najbolj optimalne rešitve za vašo proizvodnjo, nas lahko kontaktirate na 04 2711 550 ali info@intercet.si. Večino strojev za obdelavo lesa si lahko v živo ogledate in preizkusite v našem razstavnem salonu v Šenčurju pri Kranju.

 

Kategorija: Reportaže

Povezane novice

Želite preizkusiti stroje v našem salonu?