Tu je linija za čist in natančen razrez zelo tankih lamel

Weinig je za ukrajinskega izdelovalca parketa nadgradil linijo za razrez tako, da lahko natančno izdelujejo lamele že od 3 mm debeline in tako zares optimizirajo porabo lesa.

Tu je linija za čist in natančen razrez zelo tankih lamel

Od lastne žage do briketov iz odpadkov

Ambiciozni načrt podjetja je bila uvedba proizvodnje linije, ki bi se optimalno prilagodila njihovim potrebam. Želeli so visoko zmogljivost in kapaciteto obdelave ter čim manj odpada lesa. To pa so lahko dosegli tako, da so vse polizdelke proizvajali na svojih proizvodnji liniji. In ta zares zaključi celoten krog. Začne se v lastni žagi, sega preko proizvodnje industrijskega in mozaičnega parketa ter pokrivnih lamel za parketarsko industrijo ter se konča z izdelavo briketov ali lesa za podžig kamina.

Dva milijona m2 lamel letno

Vivad 09 svoje izdelke trži predvsem v Evropi, na primer v Avstriji, Nemčiji, na Poljskem, Slovaškem, Češkem in v baltskih državah. Letno podjetje proizvede okoli 2 milijona m2 lamel za zgornji sloj, 85.000 m2 industrijskega parketa in 150.000 m2 mozaičnega parketa.

Večlistna žaga VarioRip 310 M proizvajalca Weinig Raimann je posebej zasnovana za obdelavo tankih elementov od debeline 3 mm. Druga posebnost VarioRip 310 M pri Vivadu 09 je natančna vzporednost razrezanih letvic - to je izjemno pomembno za vrhnje plasti parketa oz. kmečkega poda.Večlistna žaga VarioRip 310 M proizvajalca Weinig Raimann je posebej zasnovana za obdelavo tankih elementov od debeline 3 mm. Druga posebnost VarioRip 310 M pri Vivadu 09 je popolna vzporednost robov razrezanih lamel - to je izjemno pomembno za vrhnje plasti parketa oz. kmečkega poda.

Ključne naloge prevzemajo Weinigovi stroji

Pred petimi leti je to ukrajinsko podjetje iz Romaniwa investiralo v nov obrat za proizvodnjo zgornjega sloja lamel. Ključne naloge v procesu so prevzeli paradni konji skupine Weinig. »Že prej smo imeli izkušnje z različnimi Weinigovimi sistemi in smo bili z njimi vedno zadovoljni,« pojasnjuje generalni direktor Vivada 09 Ihor Khodak. Še posebej se na sisteme skupine Weinig zanašajo pri proizvodnji mozaika in industrijskega parketa. Nekateri njihovi stroji obratujejo že 60 let in še danes delujejo brezhibno. "Weinig je eden vodilnih proizvajalcev lesnoobdelovalnih strojev na svetu," pravi Khodak, "Tako kot smo mi eden največjih proizvajalcev pokrivnih lamel za večslojni parket in kmečki pod."

Preizkušeni tandem za tanke lamele sestavljata VarioRip in OptiCut

Novo proizvodnjo linijo so načrtovali skupaj z lokalnim predstavnikom skupine Weinig, Inmatechom iz Kijeva. Vključuje večlistno žago VarioRip 310 M in optimirni čelilnik OptiCut 260. »Novi Weinigov sistemi se uporabljajo za izdelavo vrhnjih lamel za proizvodnjo večslojnega parketa in kmečkega poda,« pojasnjuje Sergej Ratoschnjuk iz Inmatecha.

Optimirni čelilnik OptiCut 260 proizvajalca Weinig Dimter je zasnovan tudi za rezanje tankih elementov.Optimirni čelilnik OptiCut 260 proizvajalca Weinig Dimter je zasnovan tudi za rezanje tankih elementov.

Posebna prilagoditev za zelo tanke lamele

Večlistna žaga VarioRip 310 M je zasnovana za vhodne dolžine od 450 mm. “Tako žaga kot optimirni čelilnik OptiCut 260 sta posebej zasnovana za tanke lamele,” pa dodaja Andreas Gafus, regionalni vodja prodaje v skupini Weinig. VarioRip 310 M namreč obdeluje lamele debeline od 3 mm. »Podobne linije in sisteme smo že večkrat implementirali. Da pa bi do popolnosti izpolnili visoke zahteve za tako tanke lesene lamele od 3 mm - zlasti za proizvodno parketa - pa smo še dodatno vpeljali številne izboljšave«, nadaljuje Gafus.

Na vhodu sta dva laserja, ki označujeta rez za fiksen in pomičen žagin list.Na vhodu sta dva laserja, ki označujeta rez za fiksen in pomičen žagin list.

Razrez za občutljive obdelovance, natančen rez

Žaga VarioRip 310 M ima en fiksen in en pomičen žagin list in lahko proizvaja lamele širine do 310 mm. Hitrost pomika je mogoče frekvenčno upravljati in ima razpon od 5 do 35 m/min. Da so tanke lamele lahko zares narezane mehko, brez vsakršnih sledi ali poškodb, je Weinig Raimann večlistno žago opremil s transportno verigo z gumijastimi vložki v členih verige in pomično pritisno ploščo. Na voljo so tudi dodatni pritisni valji, pritisna plošča pa se prilagaja skupaj s pomičnim žaginim listom. »Skupaj s sistemom podajanja Easyfeed, ki se uporablja tudi v drugih področjih uporabe, omogoča čist in natančen razrez,« pojasnjuje Gafus.

Varnost zaposlenih je rdeča nit

Skrb za varnost zaposlenih je ves čas spremljala načrtovanje linije. Patentirani sistem SafetyPlus – naprava za preprečevanje povratnih udarcev – je posebej razvita za tanke lamele. V območju dodajanja v žago dva laserja prikazujeta operaterju položaj fiksnega in pomičnega žaginega lista. Pomični list lahko operater nastavi s pomočjo joysticka na želeno širino reza. Obdelovance, širše od 310 mm, je mogoče enostavno vračati in ponovno razrezati. Weinig Raimann VarioRip 310 M večlistna krožna žaga ima tudi elektronsko krmilno enoto Proficut Direct. Ta omogoča shranjevanje krojnih list, ki jih lahko kadarkoli pozovete. Prav tako ima integrirano vodenje statistike žagane surovine, razžaganih lamel in nekaterih drugih parametrov.

Vivad 09 med drugim izdeluje zgornje plasti za troslojni parket ali kmečki pod.

Natančen in vzporeden rez za večslojni parket

»Z VarioRipom lahko naredimo popolnoma natančen in vzporeden rez, kar je še posebej pomembno v proizvodnji večslojnega parketa, saj razžagani robovi ne potrebujejo nadaljnje obdelave in so pripravljeni za lepljenje,« pojasnjuje Gafus. Rez s pomočjo optimirnega čelilnika OptiCut 260 je zares idealen - delavec samo označi napake v lesu, kot so grče ali razpoke s fluorescentno kredo, ostalo naredi stroj. OptiCut 260 optimizira vhodni material na podlagi shranjenih krojnih list in določi najboljši možni izkoristek lesa. Dolžinski razrez je zasnovan na pretočnem optimirnem čelilniku, ki je opremljen z merjenjem dolžine. Izvedba vhodnega transporterja z Variospeedom pa zapira luknjo med zaporednimi obdelovanci oziroma jo zmanjša na minimum in tako zagotavlja najboljšo možno učinkovitost in kapaciteto.

Ostanki se avtomatsko izločijo takoj po razrezu

OptiCut 260, za katerega so se odločili pri Vivadu 09, ima vgrajen tudi "paket za tanke elemente”, ki omogoča učinkovit razrez tankih obdelovancev. Nameščene ima tudi posebej zasnovane senzorje za merjenje širine in kanal za natančno vodenje tankih obdelovancev. Po zaključeni fazi razreza se ostanki avtomatizirano odstranijo prek jaška za odpadek takoj za žaginim listom. Weinig Dimter omogoča hitrost pomika pri OptiCut 260 do 250 m/min, najmanjšo vstopno dolžino lesa pa 300 mm. »Zelo smo zadovoljni s tem, kako sta Weinig in Inmatech opravila vpeljavo nove proizvodne linije. Investicija se ne obrestuje samo na naši strani, predvsem se obrestuje v zadovoljstvu naših strank,« zaključuje generalni direktor Khodak.

V podjetju Vivad 09 imajo tudi skobeljni stroj Powermat 700 Compact ...

Potrebujete rešitev za natančno izdelavo tankih lamel?

Debelina zgornjega sloja lamel odločilno vpliva na optimizacijo porabe lesa. Tanjše kot so lamele, manjša je poraba. Če potrebujete boljšo rešitev za vašo proizvodnjo lamel ali večslojnih plošč, parketa ipd., so Weinigovi stroji zanesljivi partnerji za ključne naloge. Preizkusite jih s svojim materialom v našem prodajno-razstavnem salonu! Ker se želimo individualno posvetiti vašim vprašanjem in možnostim rešitev, vas prosimo, da obisk vnaprej najavite prek klica ali sporočila.

Našo ponudbo optimirnih čelilnikov si oglejte tukaj https://intercet.si/prodajni-program/celilniki

 

Kategorija: Reportaže

Povezane novice

Želite preizkusiti stroje v našem salonu?