Kako izbrati ustrezen skobeljni stroj?

Kako izbrati ustrezen skobeljni stroj?

Različni skobeljni stroji = različne dileme 

Stranke, ki pri nas kupujejo nov štiristranski skobeljni stroj, se največkrat soočajo z vprašanji, kakršna so:

  • "Kakšen skobeljni stroj potrebujem?",
  • "Koliko obdelovalnih glav pravzaprav potrebujem pri štiristranskem skobeljnem stroju?",
  • "Kako kratke obdelovance lahko skobljam?",
  • "Ali so štiristranski skobeljni stroji boljša rešitev od poravnalke in debelinke?".

Na ta in druga vprašanja bomo postopoma odgovorili v naslednjih podpoglavjih.

Najprej se vprašajte, za kakšen namen potrebujete skobeljni stroj

Prva stvar, ki jo velja definirati, je, za katere namene potrebujemo skobeljni stroj. Bo to samo za štiristransko ravno skobljanje ali želimo s pomočjo naprave tudi profilirati, torej proizvajati različne vzdolžno profilirane elemente (stropne ali talne obloge, kotne letve, elemente pohištva, okenske elemente…)? Štiristranski skobeljni stroji se vse pogosteje uporabljajo tudi za razžagovanje elementov, pri čemer je za varno uporabo potrebna dodatna oprema.

Če boste skobeljni stroj uporabljali le za poravnanje elementov in štiristransko ravno skobljanje, bo zadoščala različica s 4 vreteni. Pri Weinigu so za tovrsten namen razvili model Cube Plus, ki skrbi tudi za izjemno enostavno uporabo, saj se vretena samo s pritiskom na gumb avtomatsko nastavijo na ustrezno širino in debelino skobljanja.

Skobeljni stroj ali debelinka in poravnalka?

Skobeljni stroj Cube Plus je odlična alternativa debelinki in poravnalki, saj je štiristransko ravno skobljanje bistveno hitrejše (opravljeno v enem prehodu) in varnejše (kontakt delavca z obdelovalnim orodjem ni mogoč). Glede na izkušnje zmore Weinig Cube Plus z ravnim skobljanjem opraviti kar desetkrat hitreje kot poravnalka in debelinka.

Ćetverostrana blanjalica Weinig Cube Plus prema iskustvima provodi ravno blanjanje 10x brže od ravnalice i debljače

Slika 1: Skobeljni stroj Weinig Cube Plus po izkušnjah ravno skobljanje naredi 10x hitreje od debelinke in poravnalke.

Nadomestite lahko tudi tankorezno tračno žago

Dodatno pa je skobeljni stroj mogoče uporabiti tudi za razrezovanje letev v lamele, in sicer s pomočjo tankolistnih žaginih listov. Pri tem gre lahko za horizontalno ali vertikalno razžagovanje, bistvena prednost tega postopka na štiristranki pa je prav gotovo hitrost razreza. Ta namreč znaša tudi do 20 m/min, medtem ko pomik pri razrezu na tankolistni tračni žagi oz. gatru znaša le nekaj m/min. Dodatna prednost je tudi točnost razreza (v področju 0,1 mm) in debelina žaginih listov (od 1,4 mm naprej), ki poskrbita za izjemen prihranek pri materialu.

Skobeljni stroj - horizontalen razrez
Slika 2: Horizontalen razrez v skobeljnem stroju.

Skobeljni stroj - vertikalni razrez.
Slika 3: Vertikalen razrez v skobeljnem stroju.

Koliko vreten potrebujejo skobeljni stroji? 

Če za profiliranje uporabljate štiristranski skobeljni stroj, bo v večini primerov dovolj 5 vreten – prvo (spodnje) za poravnavanje s spodnje in desne strani (brazdni rezkar), ostala štiri vretena pa za izdelavo profila na vsaki strani. Več kot 5 vreten je potrebnih le pri kompleksnih profilih ali potencialno pri odvzemu večje količine materiala z ene strani. Pri profiliranju je obenem pomembno, da se lahko pritisni elementi v stroju enostavno prilagajajo različnim premerom orodja, saj je le na ta način mogoče zagotoviti kakovostno in mirno vodenje obdelovanca skozi napravo med obdelavo. 

Kakšen način za menjavo orodja izbrati? 

Pri menjavi orodja na štiristranskem skobeljnem stroju iz enega na drug profil je pomembnih več faktorjev:

●    sistem vpenjanja vreten (klasičen sistem ali hitro-vpenjalni sistem)

●    hitrost nastavitve vreten na novi profil (ročna nastavitev ali nastavitev s pomočjo krmilnih sistemov) in

●    hitrost nastavitve pritisnih elementov na novo dimenzijo (enostavnost prilagajanja pritisnih elementov pred in za obdelovalnimi glavami ter pritisnih/vodilnih elementov za pomik obdelovanca skozi stroj).

Način vpenjanja vreten močno vpliva na hitrost menjave orodja in s tem izkoriščenost stroja. Pri klasičnem sistemu gre še vedno za obdelovalne glave z izvrtinami, ki se nataknejo na vreteno in zategnejo s pomočjo distančnih obročev ter matice. Klasični sistem je pri menjavi orodja dokaj časovno potraten, še vedno pa sprejemljiv za delavnice, kjer menjava profila ni pogosta ali časovna komponenta ni tako ključna.

 Klasičen sistem vpenjanja skobeljnih glav
Slika 4: Klasičen sistem vpenjanja skobeljnih glav.

Če boste skobeljni stroj uporabljali intenzivneje, pa vam vsekakor priporočamo moderne sisteme vpenjanja, kot je denimo Weinigov PowerLock. Pri slednjem je že pritisk na gumb dovolj, da se orodje odstrani z nosilca, enako pa je z zategovanjem novega orodja na nosilec. 

Hitrovpenjalni PowerLock sistem vpenjanja skobeljnih glav

Slika 5: Hitrovpenjalni sistem vpenjanja skobeljnih glav PowerLock.

Tovrstna rešitev omogoča enostavno menjavo orodja za nov profil v le nekaj minutah – tudi če moramo zamenjati orodja na vseh vretenih. Dodatna prednost PowerLock vpenjanja je tudi, da glave nimajo več izvrtine, kar omogoča manjši premer slednje in s tem več obratov orodja na minuto (višja kakovost površine pri isti hitrosti obdelave).

Skobeljni stroji in različni krmilni podporni sistemi

Hitrost nastavitve vreten na nov profil je prav tako odvisna od podpornih sistemov, s katerimi je opremljen določen skobeljni stroj. Popolnoma ročno nastavljanje vreten na nove pozicije drugega profila je prav tako časovno potratno in v današnjih časih skorajda nepredstavljivo. 

Podporo nastavljanju zato nudijo različni krmilni sistemi Pri Weinigovih štiristranskih skobeljnih strojih je denimo na voljo več različnih rešitev, ki se delijo glede na dodatne funkcije. 

●    Sistem DigiSet je najenostavnejši in vključuje krmiljenje levega in zgornjega vretena. 

●    Zmogljivejši krmilniki MemoryPlus omogočajo shranjevanje vseh vrednosti vreten in orodij za do 500 različnih profilov.

●    Najnaprednejši sistem PowerComPlus poleg shranjevanja vseh vrednosti vreten in profilov omogoča tudi opozarjanje na intervale vzdrževanja stroja, povezavo stroja s pisarno, spremljanje statistike obdelave na stroju ter strukture delovnega časa …).

Bodite pozorni na vodenje obdelovanca skozi skobeljni stroj

Enostavnost in hitrost nastavljanja pritisnih in vodilnih elementov v stroju je še eden izmed faktorjev, ki si zasluži posebno pozornost. Za dobro obdelavo v skobeljnem stroju je namreč ključno, da je obdelovanec med potovanjem skozi stroj dobro voden in ne vibrira ob prehodu mimo obdelovalnega orodja. Za to skrbijo različni pritisni elementi pred in za skobeljno glavo, ki jih mora biti moč nastaviti. Pomembno je, da je pritisni čevelj pred skobeljno glavo odmičen od orodja (da pri večjih nadmerah ne udari v orodje) in da je nastavljiv za različne premere obdelovalnih glav. Prav tako mora biti pritisni čevelj pred levim vretenom odmičen od orodja.

Kaj pa skobeljni stroji in hitrost? 

Večino naših kupcev pri nakupu nove naprave za skobljanje zanima tudi hitrost. Običajno pa pri tem ni bistvena sama zmogljivost stroja, temveč ključno vlogo igra kakovost same obdelave lesa. Zavedati se je namreč treba, da se z višjo hitrostjo obdelave daljša skobeljni val. Daljši kot je skobeljni val, bolj je ta viden na skobeljni površini. Krajši kot je skobeljni val, bolj je skobeljna površina gladka in fina.

Grobo pravilo je, da je za zunanjo uporabo (leseni nosilci, tramovi, ipd.) sprejemljiv skobeljni val dolžine med 2,5 in 3 mm, za notranjo uporabo (pohištvo, parket, …) pa se priporoča dolžina pod 1,5 mm. Na dolžino skobeljnega vala vpliva tudi število obratov vreten. V grobem lahko rečemo, da pri 6.000 obratih vreten na minuto (običajno za klasično vpenjanje skobeljnih glav) ustrezen skobeljni val za zunanjo uporabo dosežemo pri hitrosti obdelave 15 m/min, v primeru notranje uporabe pa pri 9 m/min.

Slika 6: dolžina skobeljnega vala določa kvaliteto površine

Slika 6: Dolžina skobeljnega vala definira kvaliteto obdelave površine.

Kakšno opremo za skobeljni stroj izbrati glede na dolžino obdelovanca? 

Mnogim našim kupcem je pomembno, kakšno minimalno dolžino obdelovancev lahko skobeljni stroj pravzaprav skoblja ali profilira. Pri prehodu posamičnih obdelovancev pri tem igra vlogo razdalja med različnimi pritisnimi elementi v skobeljnem stroju. Ta razdalja se lahko z dodatnimi elementi skrajša in tako omogoča tudi prehod krajših elementov. Za obdelavo kratkih elementov (in tudi krivih ali zvitoperjenih kosov) pa pri Weinigu priporočamo uporabo utorjene mize, ki tudi takšne obdelovance zanesljivo vodi skozi stroj.

Potrebujete nov skobeljni stroj? Spoznajmo se!

Če ste ravnokar na lovu za novim skobeljnim strojem, vas vljudno vabimo, da nas obiščete na sedežu podjetja v Poslovni coni Šenčur, kjer si mnoge modele lahko ogledate v živo in jih tudi preizkusite. Prav tako vam bodo naši strokovnjaki z veseljem svetovali in odgovorili na vsa vprašanja, ki smo jih v tem članku morda izpustili. 

Vljudno vabljeni tudi na dneve skobljanja in profiliranja, ki se bodo letos odvili 19. in 20. avgusta. Gre za tematski dogodek, na katerem boste imeli priložnost pobližje spoznati in preizkusiti najnovejšo generacijo Weinigovih strojev serije Profimat. Na voljo bodo tudi strokovna predavanja na temo skobljanja in profiliranja ter druge zanimive aktivnosti. 

 

Kategorija: Reportaže

Povezane novice

Želite preizkusiti stroje v našem salonu?