PILANA MRKOPALJ: Iz odpadne surovine do čistega dobička

Kako proizvodni odpadek izkoristiti, ob tem zaslužiti in še ravnati odgovorno do okolja

PILANA MRKOPALJ: Iz odpadne surovine do čistega dobička

Podjetje Pilana Mrkopalj je ena večjih žag na hrvaškem, od novembra dalje pa deluje v okviru podjetja Drvenjača, ki je med drugim poznano tudi po proizvodnji lesenih peletov.

Primarna dejavnost Pilane Mrkopalj je razrez lesa, predvsem smreke in jelke, iz katerega pridobivajo elemente različnih dolžin in širin za nadaljnjo prodajo. Pri tem nastaja stranski produkt, ki je šel v preteklosti za sekance in kurjavo, torej so ga na nek način deloma odpisali.

V podjetju, ki je nenehno v koraku s časom, so zaradi spremljanja trendov v lesni industriji prišli na idejo, da iz manjvrednih odpadkov ustvarijo dobiček. Iz te odpadne surovine so začeli izdelovati letve, ki se uporabljajo za srednji sloj pri troslojnih ploščah, pri tem pa kvaliteta lesa ni bistvenega pomena.

V linijo so povezali pretočni čelilnik Weinig-Dimter Opticut 200, s katerim obdelovance razrežejo na določene dolžine shranjene v krojni listi, ter večlistno krožno žago Weinig-Raimann ProfiRip 340 s fiksnim razporedom žaginih listov za razrez lamel na želene širine.

Dnevno v eni izmeni ter z dvema zaposlenima na ta način dobijo okoli 4 m3 letev narezanih na fiksne mere. Kot pravijo sami, če izvzamejo strošek investicije, za njih to pomeni čisti dobiček. Na enak način bi lahko sicer obdelovali tudi kvalitetnejšo surovino, vendar glede na izdelano kalkulacijo, se jim to ne izplača. Les višje kakovosti zato raje koristijo za druge namene.

Pilana Mrkopalj je tako živ dokaz, da je tudi v lesni industriji osnova dobrega poslovanja usposobljeno vodstvo, ki z nenehnim spremljanjem trga, načrtovanjem in kalkulacijo sprejema prave poslovne odločitve.

Kategorija: Reportaže

Povezane novice

Želite preizkusiti stroje v našem salonu?