Kje so naši stroji: Powermat 700 z izjemno natančnostjo za hrvaško Prostorio

Novi skobeljni stroj z utorjeno mizo je bil kos izzivu: natančnost obdelave v desetinki

Kje so naši stroji: Powermat 700 z izjemno natančnostjo za hrvaško Prostorio

Še pred tem so elemente skobljali na čisto klasični način, z debelinko in poravnalko, ter na koncu še brusili elemente. Od začetkov podjetja, ki se je iz izdelave jogijev v podjetju Perfecta uspešno prelevilo v vrhunskega proizvajalca oblazinjenega pohištva, je minilo skoraj 10 let. Danes se s sogovornikom sprehodimo skozi moderno proizvodnjo, ki zaposluje kar 200 ljudi, in se ustavimo pri novem skobeljnem stroju Weinig Powermat 700.

Naročnik: Tovarna inovativnega oblazinjenega pohištva Prostoria
Država: Hrvaška
Trg: Večinoma evropski in svetovni, manjši del domači trg
Najpogosteje uporabljene drevesne vrste: hrast, oreh in bukev.

Zakaj Weinig Powermat 700:

  • izjemno natančna utorjena miza za obdelavo kratkih kosov,
  • mobilno vreteno za zaporedno skobljanje različno širokih elementov,
  • avtomatsko dodajanje elementov s pomočjo EM 100 podajalnika,
  • avtomatska nastavitev vreten s pomočjo CNC pozicioniranja.

Za evropskega in svetovnega kupca: natančnost

“Naša najpomembnejša dejavnost je izdelava stolov, miz ter ostalih elementov v sklopu oblazinjenega pohištva,” pojasnjuje Bakran potrebo po izjemno zmogljivem in natančnem skobeljnem stroju. S starim Unimatom so se sicer prilagodili drugemu načinu dela in s tem tudi modernejše organizirali proizvodnjo. A usmerjenost v evropske in svetovne trge je nenehno gonilo njihovega napredka kakovosti. Zato se je pojavila nova potreba - izjemna natančnost skobljanja. Ta zahteva se je odražala v desetinki milimetra. Ker prejšnji skobeljni stroj ni imel utorjene mize in ni omogočal te natančnosti, so pred lepljenjem dodajali še en korak - brušenje elementov. To je upočasnjevalo proizvodnjo, priprava elementov pa je postajala ozko grlo.


Nov skobeljni stroj: vrhunska kvaliteta površine

Prišel je čas za novo štiristranko. Ključni dejavniki nakupa so bili jasni: z natančnostjo skobljanja elementov na 0,1 mm mora stroj zagotoviti, da takoj po skobljanju nadaljujejo z lepljenjem. S tem pa preskočijo fazo brušenja. Zanimivo je, da sta bili tokrat tudi kapaciteta stroja in cena podrejeni temu glavnemu cilju. Prvi zmenek z Weinigovim Powermatom 700 z utorjeno mizo in avtomatskim dodajanjem za kratke elemente Weinig EM100 se je zgodil na sejmu v Milanu. V utorjeni mizi, ki so jo tam spoznali, so v Prostorii videli najboljšo rešitev za natančnost obdelave lesenih kosov za svoje pohištvo. Ta jih je tako prepričala, da so vzpostavili stik z Intercetovimi strokovnjaki, ki smo z veseljem sprejeli izziv optimizacije tega dela Prostoriine proizvodnje. Danes, ko se v Prostorii mudimo na rednem vzdrževalnem servisu stroja, je zadovoljstvo obojestransko.

Natančnost Powermata z utorjeno mizo omogoča, da po skobljanju elementov takoj preidejo v fazo lepljenja. Faza brušenja tako ni več potrebna, s čimer se optimizira proizvodnja in znižajo stroški.

Ozko grlo spremenili v prednost

Poleg izjemne natančnosti obdelave lesnoobdelovalni stroj Powermat 700 omogoča predvsem hitro prilagajanje in skobljanje različnih širin eno za drugo. To funkcijo opravlja mobilno levo vreteno, ki na vhodu izmeri širino obdelovanca in se avtomatsko pozicionira na ustrezno širino skobljanja - za vsak element posebej. To je namreč stroj, ki je z izjemno kratkimi časi nastavitev naznanil novo dobo skobljanja in profiliranja. In prav zato tudi za Prostorio Powermat v rokavu drži še nekaj asov. Trenutno namreč z njim elemente le ravno štiristransko skobljajo, saj tako pripravljajo elemente za nadaljnjo proizvodnjo. Če je bila včasih priprava elementov torej zamudno ozko grlo proizvodnje, je ta del sedaj povsem neproblematičen. Ko pa se bo z razvojem proizvodnje pojavila potreba po profiliranju, je novi štiristranski igralec v ekipi pripravljen tudi na to.

Vodja obrata masive v Prostorii Mladen Bakran ob skobeljnem stroju, ki je podjetju zagotovil vrhunsko kakovost obdelave površine.

Prednosti, ki jih stroj za skobljanje Weinig Powermat 700 prinaša v proces izdelave:

  • izjemna točnost obdelave,
  • optimizacija proizvodnega procesa (izpustitev faze brušenja),
  • hitrejša izdelava,
  • zmanjšanje stroškov proizvodnje in s tem povečanje konkurenčnosti

Trojno zadovoljstvo

Nova štiristranka prinaša vodstvu Prostorie trojno zadovoljstvo: z natančnostjo obdelave in vrhunsko kvaliteto površine, z večjo konkurenčnostjo zaradi zmanjšanja stroškov pri novem, skrajšanem procesu, ter celotno podporo Intercetovih strokovnjakov po prodaji. Ta vključuje svetovanje pri nadaljnjih možnostih uporabe stroja, servis in ažurno dobavo rezervnih delov. Skupaj zato že gledamo v prihodnost razvoja podjetja, ki stremi k nenehnim izboljšavam.

Vas mika moč Powermat skobeljnih strojev?

Štiristranski skobeljni stroj Weinig Powermat 700 je izpolnitev vseh želja sodobnega trga skobljanja in profiliranja. Se sliši preveč lepo, da bi bilo res? Vabljeni, da ga izzovete - s svojimi materiali, s svojimi potrebami in zahtevami vaših strank! Rezervirajte termin za obisk, preizkus in nasvet naših strokovnjakov v razstavnem salonu v Šenčurju.

 

Kategorija: Reportaže

Povezane novice

Želite preizkusiti stroje v našem salonu?