Večlistne krožne žage

Večlistne žage so pri predelavi lesa najučinkovitejši stroj za širinski razrez, s pomočjo avtomatskih pomičnih žaginih listov in ustrezne programske opreme pa omogočajo tudi optimiranje razreza in povečanje izkoristka pri razrezu lesa.

Naša ponudba večlistnih žag

Spodnji prikaz si lahko prilagodite glede na parametre na levi strani

Predviden čas dela
Načini razreza
Razpored žaginih listov
Prepustna širina deske
Širina rezanja (1x prehod)

Še ne veste, kateri stroj je pravi za vas?

Obiščite nas in se v živo prepričajte o razlikah

Naš dobavitelj večlistnih krožnih žag

Weinig logo

Naš glavni dobavitelj z več kot 100-letno tradicijo proizvodnje strojev za obdelavo masivnega lesa je nemški koncern Weinig.

Več o dobavitelju Weinig
Weinig logo
Servis strojev & rezervni deli
Servis strojev & rezervni deli

Servis strojev & rezervni deli

Za nemoteno delovanje vaših strojev ter brezskrbno vzdrževanje ponujamo visokokakovostne rezervne dele in strokovno servisiranje, ki zagotavljajo dolgo življenjsko dobo in optimalno zmogljivost.

Servis strojev Dobava rezervnih delov

Servis strojev & rezervni deli

Za nemoteno delovanje vaših strojev ter brezskrbno vzdrževanje ponujamo visokokakovostne rezervne dele in strokovno servisiranje, ki zagotavljajo dolgo življenjsko dobo in optimalno zmogljivost.

Servis strojev Dobava rezervnih delov

Servis strojev & rezervni deli Servis strojev & rezervni deli

Kdo vse uporablja naše večlistne krožne žage

Družinsko podjetje Intercet d.o.o. je od leta 1989 zanesljiv partner v lesnoobdelovalni industriji. Z ekipo predanih strokovnjakov za naše stranke zagotavljamo vrhunske stroje, inovativne tehnologije in prilagojene rešitve za nadgradnjo vaše proizvodnje. S partnerji gradimo dolgoročne odnose. Naše reference so dokaz naše odličnosti.

Ogled vseh objavljenih referenc

Večlistne krožne žage: tehnološke inovacije za optimalen širinski razrez

Večlistna krožna žaga v obratu odločilno pripomore k optimizaciji razreza lesa, znižanju stroškov, prihranku časa, učinkovitosti proizvodnje in višjemu izkoristku lesa.

Večlistna krožna žaga: pomemben člen vsakega obrata

Kakovosten les postaja vse dražji, zato bosta tudi na področju razreza ključni optimizacija virov in učinkovita proizvodnja. V procesu predelave masivnega lesa - pa naj gre za samo krojenje oz. decimiranje pri proizvodnji elementov, proizvodnjo profilnih letev ali proizvodnjo masivnih plošč - so Weinigove žage za razrez lesa sinonim za najvišjo kakovost, učinkovitost ter minimalni odpad pri optimalnem izkoristku surovine.

Različni razporedi žaganja – s fiksnimi in premičnimi žaginimi listi.
Različni razporedi žaganja – s fiksnimi in premičnimi žaginimi listi.

Optimalne rešitve po meri naročnika

Zahteve strank po izdelkih iz masivnega lesa so v porastu, saj je vse več tistih, ki znajo ceniti to žlahtno surovino. Pri Intercetu že vrsto let sodelujemo z nemško skupino Weinig in smo se specializirali za razvoj krožnih žag in ostalih rešitev za obdelavo masivnega lesa, optimalne tehnološke rešitve prikrojene po meri naročnika ter ažurno servisno podporo.

Večlistne žage, ki so korak pred konkurenco

Večlistna krožna žaga omogoča razrez deske v enem prehodu in tako dviguje učinkovitost in ekonomiko procesa v primerjavi z razrezom na klasičnih enolistnih žagah. Rešitve Weinigovih sistemov krožnih žag vas bodo postavile korak pred konkurenco, zagotavljajo fleksibilnost, visoko učinkovitost in so individualno prilagojeni vašim zahtevam.

Pripravljeni na industrijo 4.0

Vse žage s krmilnikom so že pripravljene na industrijo 4.0, omogočajo oddaljeno povezavo in monitoring proizvodnje. Poleg tega jih odlikujejo preprosto in udobno upravljanje, kratek čas nastavitve in menjave žaginih listov ter visoka rentabilnost. Idealen stroj torej za vse obrate – od proizvajalcev pohištva in masivnih lesenih plošč, pa vse do samih žagarskih obratov in decimirnic.

Pripravljeni na industrijo 4.0

Širinski razrez nove generacije

Kot vsak korak v procesu predelave masivnega lesa je tudi vzdolžni razrez v trendu optimizacije in avtomatizacije. Naj gre za samo robljenje ali razrez na fiksne ali variabilne širine. Sistemske rešitve Weinig ponujajo stroje za širinski razrez lesa vseh zmogljivostnih razredov. Krožne žage, usmerjene v enostavno uporabniško izkušnjo, visoko zmogljivost razreza in optimalni izkoristek lesa so opremljene z inteligentnimi rešitvami, programsko opremo za optimiranje razreza in različnimi vrstami mehaniziranja.

Večlistna žaga za vzdolžni razrez desk po meri naročnika

Rešitve za manjše obrate ali visokozmogljivi modeli za najvišje zahteve po storilnosti in izkoristku. Vsaka večlistna krožna žaga iz našega prodajnega programa ima transportno verigo iz sivega gusa in je vodena s prizmatičnimi vodili. To nam zagotavlja popolnoma ravno vodenje deske skozi stroj.

Večlistna žaga za vzdolžni razrez desk po meri naročnika

Pametne rešitve

Seveda pa so tu zraven še pametne rešitve podjetja Weinig, kot so spikesi za stabilizacijo deske med razrezom, Quickfix sistem za hitro spremembo širine rezanja pri fiksnih listih (brez distančnih obročev!), SafetyPlus zaščita iz kevlarja, ki zaposlene ščiti proti povratnim udarcem in zagotavlja popolno varnost.

Najvišja produktivnost

Tu je še RipAssist Pro, ki zagotavlja večjo produktivnost tako, da po izmeri širine deske avtomatsko pozicionira žagine liste na širine iz krojne liste, ki omogočajo maksimalni izkoristek razreza. V nasprotju s splošnim prepričanjem namreč kapaciteta pri razrezu desk ni toliko odvisna od hitrosti pomika skozi stroj kot od hitrosti pozicioniranja deske na vhodu in hitrosti prestavitve žaginih listov.

Najvišja produktivnost

Zakaj Weinig večlistna krožna žaga?

Najvišja kakovost in razvoj s posluhom za uporabnika sta ključni vodili pri razvoju lesnoobdelovalnih strojev Weinig. Želje in potrebe strank so gonilo najnaprednejšim strojnim rešitvam na trgu. Te omogočajo, da stroje odlikuje visoka učinkovitost, profitabilnost in dolga življenjska doba. Zato ni presenetljivo, da tehnološke rešitve Weiniga vedno znova krojijo smernice v lesnih in drugih panogah.

Intercet - partner pri izbiri večlistne krožne žage

Intercet je dolgoletni Weinigov partner in zastopnik za njihove stroje na področju Slovenije in Hrvaške. Naši tehnično-prodajni svetovalci tesno sodelujejo z Weinigovimi razvojniki, kar nam omogoča, da slišimo specifične potrebe kupcev. Naša lastna servisna ekipa se redno šola in izmenjuje znanje z Weinigovimi strokovnimi ekipami, zato lahko nudimo ažuren, strokoven servis z originalnimi rezervnimi deli in podporo skozi celoten življenjski cikel stroja.

Od načrtovanja, do zagona in šolanja

Svetovali vam bomo tako pri načrtovanju vaše proizvodnje, nakupu novega stroja, integraciji v proizvodnjo, vam stali ob strani pri zagonu in šolanju zaposlenih za upravljanje ter nato nudili servis in dobavo rezervnih delov.

Pogosta vprašanja

V teoriji je število žaginih listov, ki jih lahko nataknemo na žagalno os, neomejeno. V praksi pa je zmožnost razreza odvisna od moči motorja, kjer ima bistven vpliv na število uporabljenih žaginih listov hitrost razreza (pomik verige), debelina deske za razrez in vrsta lesa (trd les, mehek les). Npr. za razrez 25 mm debele bukove deske s 6 žaginimi listi potrebujemo 30 kW motor za razrez pri hitrosti pomika 20 m/min. Pri tem je zelo uporabna opcija SpeedControl - ta ob preobremenitvi motorja za žagalno os zmanjša hitrost pomika na prednastavljeno vrednost.

V povprečju se pri uporabi žage z le enim pomičnim listom izkoristek pri razrezu lesa poveča za 8 %, pri uporabi dveh pomičnih listov pa kar za 11 %. Vsak nadaljnji pomični žagin list pa seveda prinese še dodatne izboljšave pri izkoristku lesa oz. učinkovitosti delovanja.

Uporaba pomičnih žaginih listov ne prinaša velike dodane vrednosti le pri razrezu izključno fiksnih širin, kot npr. pri izdelavi palet. V tem primeru predlagamo uporabo Quickfix sistema za hitro nastavljanje fiksnih listov žage. V vseh ostalih primerih, kjer je potrebno optimiranje širinskega razreza, robljenje, razrez različnih kvalitet lesa ipd., pa so pomični listi (skupaj z ustreznim krmilnim sistemom) nepogrešljiv dodatek za večlistne žage.

Način razreza s pomočjo večlistne žage vedno zavisi od geometrije vhodnega materiala. V večini primerov nam razrez najprej vzdolžno in potem prečno omogoča vsaj 5 % boljši izkoristek. Najprej prečni in nato vzdolžni razrez je smiseln le pri razrezu izredno krivih desk (tudi v tem primeru priporočamo predčeljenje krive deske in nato vzdolžni razrez ter na koncu prečni).

Uporaba spikesov je koristna vedno, saj znižuje možnost povratnih udarcev pri razžagovanju. Vsekakor pa priporočamo uporabo takrat, ko želimo doseči visoko točnost rezanja (v rangu 0,1 mm), kar je značilno v primerih, ko lepimo obdelovance takoj po razrezu.

Želite preizkusiti stroje v našem salonu?