Pričakovali 30 % prihranka, dobili še več

Že prvi račun za elektriko po implementaciji sistema za optimizacijo odsesovanja DESA jim je narisal nasmeh.

Pričakovali 30 % prihranka, dobili še več
Podjetje:

Inles, d.d., Ribnica, Slovenija

Število zaposlenih: 240
Glavni proizvodi: Okna in vhodna vrata
Glavni materiali za proizvodnjo: Les, les/alu, alu, PVC
Trgi: Nemčija, Avstrija, Švica, Slovenija, pa tudi ZDA, Mehika, ostale države EU
Zakaj DESA: Dvig cene elektrike v letih 2022 in 2023
Pričakovan čas povrnitve investicije: Dobra tri leta

Več kot 75 let izkušenj pri proizvodnji lesenih oken, jasna vizija in sodobna proizvodnja linija, ki so jo postavili leta 2012, Inlesu omogoča stabilen razvoj in širjenje trgov za svoje izdelke ne samo v Evropi, ampak tudi na drugih kontinentih. Obsežna proizvodnja obsega več kot 40 strojev, ki zahtevajo odsesovanje – slednje pa je postalo strošek, na katerega so bili pri optimizaciji poslovanja vse bolj pozorni.

Draga elektrika je bila vzpodbuda

Inlesova proizvodnja obsega več nadtlačnih sistemov odsesovanja – vsak sistem vodi do ene od skupin strojev. “Nekateri od teh sistemov so bili predimenzionirani, pri nekaterih stroji delujejo le par ur na dan, odsesovanje pa je pri vseh linijah delovalo celoten čas proizvodnje – ne glede na to, ali so stroji odsesovanje rabili ali ne,” stanje pred optimizacijo opiše glavni vzdrževalec Janez Pucelj. K aktivnejšemu iskanju rešitve za varčevanje z električno energijo pa jih je spodbudil predvsem dvig cene elektrike v letih 2022 in 2023.

Pričakovanja: vsaj 30 % prihranka

Do lani v Inlesu niso uporabljali nobene metode optimizacije odsesovalnega sistema. Poleg prihranka energije – cilj je bil prihraniti vsaj  30 % - je bilo zanje pomembno, da ohranijo visoko kakovost odsesovanja. Nalogo so zaupali Intercetovi ekipi, s katero že vrsto let odlično sodelujejo pri nabavi in servisu Weinigovih strojev.

Izzivi: dobava elektronike in razdalja med stroji

Izziv velike razdalje med stroji in motorji ventilatorjev v proizvodnji so rešili s pomočjo radiofrekvenčne komunikacije, brez dodatnih kablov.

Pri dobavi prvega DESA sistema za Inles v pokoronskih časih je bila izziv še vedno dobavljivost elektronskih komponent. Združena ekipa pa je v fazi načrtovanja strla tudi nekatere druge trde orehe: “Ko smo projektirali sistem DESA za Inles je bil zanimiv izziv velika razdalja med samimi stroji in motorji ventilatorjev v proizvodnji”, načrtovanje kompleksnega sistema povzame Tamara Golmajer, direktorica Interceta. “Izziv smo kot pri vseh drugih sistemih uspešno rešili s pomočjo radio-frekvenčne komunikacije, brez dodatnih kablov,” pojasni.

Najprej prva, hitro za njo še druga DESA

"Za nas je največje priznanje to, da so bili pri Inlesu s prvim sistemom DESA tako zadovoljni, da so se že v naslednjem letu odločili za nakup še drugega sistema,” z zadovoljstvom pove Primož Mubi, tehnično-prodajni svetovalec pri Intercetu. Zdaj je v podjetju na dva DESA sistema priključenih šest nadtlačnih filtrskih sistemov odsesovanja, kar je vse skupaj več kot 40 strojev. Pri tem združena ekipa strokovnjakov Inlesa in Interceta ničesar ni prepuščala naključju. Za eno od linij, pri kateri naročnik ni bil povsem prepričan, če je implementacija optimizacije odsesovanja smiselna, so vgradili testno linijo ter opravili energetski pregled, ki je lahko točno napovedal, kakšni bodo prihranki ob implementaciji sistema.

Prihranek: od 35 % do 75 % - odvisno od linije

“Popolnoma nas je prepričal že prvi račun za elektriko po implementaciji DESE”, rezultate jedrnato strne prokurist za proizvodni sektor Inlesa Miran Merhar. Rezultati so namreč še boljši od pričakovanih - prihranek električne energije se giblje med 35 % in 75 %, odvisno od tega, koliko strojev je priklopljenih na posamezen sistem in koliko časa stroji delujejo. “In kar je ekstremno pomembno – kakovost odsesovanja je vsaj tako dobra kot je bila pred optimizacijo,” doda glavni vzdrževalec Janez Pucelj, ki poudari še druge prednosti, ki jih je prinesla optimizacija z DESO: manj hrupa v proizvodnji, večja varnost odsesovanja ter manj izpustov CO2.

Povratek investicije

Krmilnik prvega sistema DESA v Inlesu, s 5 filtrskimi sistemi, v realnem času prikazuje prihranke električne energije, toplotne moči in denarja.

Kot skrbni gospodarji v Inlesu kot pomemben parameter spremljajo tudi čas povrnitve investicije. Ta je odvisna predvsem od gibanja cen elektrike. “Pri ceni 0,217 EUR/kWh, ki je bila aktualna v času investicije, je povratek predviden v dobrih 3 letih,” je s finančnim vidikom nakupa zadovoljen Miran Merhar. Pri tem pa je dober obet dejstvo, da je na drugem sistemu DESA v Inlesu še dovolj prostih kapacitet, da lahko nanj dogradijo tudi dodatne sisteme odsesovanja, ki trenutno še nimajo DESA krmiljenja.

Pogled naprej – digitalizacija in optimizacija

DESA pa že odpira tudi nova vrata v razvoj. Prednost DESA sistema je namreč, da sama strojna oprema že omogoča digitalizacijo proizvodnje in s tem pregled, koliko posamični stroji, priključeni na DESO, dejansko delajo. To je ena od smeri Inlesove proizvodnje v prihodnje, sistem pa omogoča tudi nadgradnjo z dodatnimi senzorji za spremljanje različnih parametrov.

Tandem strokovnosti in zanesljivosti

Dobro sodelovanje Inlesa in Interceta se je torej nadgradilo še z enim uspešnim sodelovanjem. “Kot že prej pri dobavi strojev, je tudi pri tem projektu Intercet pokazal zanesljivost pri izvedbi, montaži in zagonu ter dobro odzivnost v primeru težav, ki je ključna,” ob zaključku uspešnega projekta strne Miran Merhar. “Za uspešen zagon sistema je bilo zagotovo ključno tudi naše dobro sodelovanje, pri čemer smo od Inlesa vedno lahko pričakovali strokovnost, tehnično podkovanost in fer odnos,” pa piko na i sodelovanja postavi Tamara Golmajer.

Vas skrbi račun za elektriko?

Če v vaši proizvodnji še ne uporabljate nobenega sistema za optimizacijo odsesovanja, cene elektrike pa postajajo vse bolj pomemben element končnega dobička, je rešitev na dlani. Hitri izračun prihranka z optimizacijo odsesovanj glede na specifike vaše proizvodnje lahko izračunate kar z našim spletnim kalkulatorjem. Za celovito rešitev optimizacije odsesovanja proizvodnje pa se oglasite v našem prodajno-razstavnem salonu, kjer si delovanje sistema DESA lahko ogledate  živo.

Kategorija: Reportaže DESA

Povezane novice

Želite preizkusiti stroje v našem salonu?