Rešitev za večjo produktivnost in kvaliteto pri izdelavi lamel

S štiristranskim skobeljnim strojem Weinig Powermat 1500 nadomestili 3 stroje in hkrati povečali kvaliteto lamel

Rešitev za večjo produktivnost in kvaliteto pri izdelavi lamel

Eno takih je podjetje Centernorma iz Mislinje, ki v svojem obratu obdeluje predvsem hrast, jesen, oreh in macesen. Zaradi povečanja obsega povpraševanja in pričakovanj kupcev po vrhunski kvaliteti so se odločili, da 3 stroje, ki so jih za izdelavo lamel uporabljali do sedaj, nadomestijo z enim samim štiristranskim skobeljnim strojem Weinig Powermat 1500 z enoto za razžagovanje. Torej iz treh korakov so prešli na izdelavo v enem samem koraku z enim strojem, s katerim niso dosegli le večje produktivnosti z manj zaposlenimi, temveč tudi neprimerljivo večjo kvaliteto.FF

Pred posodobitvijo proizvodnje so v prvi fazi s štiristranskim skobeljnim strojem obdelovanec poskobljali ter ga nato na horizontalni tračni žagi razžagali na posamezne lamele, eno v vsakem prehodu. To pomeni, da če so želeli dobiti 5 lamel, so obdelovanec morali kar 4x spustiti skozi tračno žago. Rezultat je bil pri vsaki lameli neenakomerna hrapava površina, zato je bil potreben še dodaten, tretji korak. Da bi dobili zadovoljivo kvaliteto ter pravo debelino so obdelovance obdelali še s širokotračno brusilko. Posledično je bil zaradi tega tudi izkoristek lesa manjši.

Z investicijo v nov skobeljni stroj Weinig Powermat 1500 z enoto za razžagovanje so postopek poenostavili in v bistveno krajšem času dobili veliko večjo količino lamel visoke kakovosti. V enem samem prehodu sedaj vhodni element poskobljajo ter ga razžagajo na popolnoma enake lamele. Rezultat je 5 tankih lamel v enem prehodu z vrhunsko površino brez potrebe po nadaljnji obdelavi. Vse to z enim samim strojem in le dvema zaposlenima. Na ta način dobijo 1.500 – 2.000 m2 lamel širine 85mm v eni izmeni.

Tudi v lesni industriji so minili časi, ko je podjetje lahko s stroji in postopki prejšnjega desetletja ter veliko delovne sile konkuriral trgu. Razvoj tehnologije v lesni industriji je v samo zadnjih nekaj letih namreč na področju obdelave lesa postavil izredno visoke standarde. Le-teh starejši stroji ne morejo dohajati, ne glede na to, da so vzdrževani in delujejo brezhibno. Rešitev so zagotovo inovativni Weinig lesnoobdelovalni stroji, ki so na svojem področju vodilni v svetu in zagotavljajo optimalno posodobitev proizvodnje vsakega podjetja. Zagotavljajo maksimalno produktivnost, natančnost in kvaliteto, s tem pa tudi obstoj in rast podjetja.

Imate dodatna vprašanja? Iščete najboljšo rešitev za vašo proizvodnjo? Kontaktirajte nas na 04 2711 550 ali info@intercet.si - skupaj bomo našli optimalno rešitev za vaše zahteve.

Kategorija: Reportaže

Povezane novice

Želite preizkusiti stroje v našem salonu?