Masivne plošče so produkt prihodnosti

Masivne plošče so produkt prihodnosti

Masivne plošče lahko dosegajo visoko dodano vrednost. A kako? To vprašanje je na Intercetov Simpozij o proizvodnji plošč iz masivnega lesa pritegnilo več kot 40 proizvajalcev in strokovnjakov iz Slovenije in Hrvaške. Ob izjemnih možnostih optimizacije so obiskovalce najbolj pritegnili skenerji za odkrivanje napak v lesu s pomočjo umetne inteligence, skupni zaključek pa je bil, da je učinkovito optimiziranje proizvodnje najboljša priprava na gospodarsko negotove čase.

Kako izkoristiti vse vire

  • Material (les),
  • energija (elektrika) in
  • ljudje (avtomatizirana proizvodnja, delovna mesta z visoko dodano vrednostjo)

so trije viri, ki najbolj vplivajo na končno dodano vrednost masivnih plošč.

Na Simpoziju smo prikazali rešitve, kako odlično optimiziramo vse te tri skupine virov za najboljši rezultat. Obiskovalci so od blizu in v živo spoznali različne kapacitete in stopnje avtomatiziranosti linij za izdelavo plošč. Stroje so lahko preizkusili v živo, z nasveti Intercetovih in Weinigovih strokovnjakov, ki že desetletja proizvajalcem pomagajo pri razvoju linij, v največji meri prilagojenim njihovim potrebam.

Umetna inteligenca – koristen pomočnik

Skenerji, ki s pomočjo umetne inteligence prepoznavajo napake v lesu, so za številne obiskovalce predstavljali novost. Uporaba skenerjev za ta namen izrazito poviša izkoristek lesa pri razrezu elementov za plošče, pri sortiranju pa bolj enakomerno lahko definira razred kakovosti plošč – s tem pa optimizira porabo kakovostnega lesa tako, da je vsak centimeter tekočega metra izkoriščen na najboljši možen način.

Optimizacija je najboljši recept za odpornost podjetja

Iz iznajdljivosti in prilagodljivosti v slabših časih podjetja izhajajo močnejša ter bolje pripravljena na izzive rasti. To je bil skupni zaključek obiskovalcev Simpozija, ki so prihajali iz zelo različnih okolij – gostili smo uveljavljena podjetja, ki že imajo tradicijo proizvodnje plošč, predstavnike podjetij, ki v tem vidijo priložnost za prihodnost in predstavnike akademske sfere tega področja. V obdobjih nižje gospodarske rasti namreč postane optimizacija proizvodnje ključna za stabilen razvoj podjetij. Neprestano izboljševanje procesov omogoča učinkovitejšo rabo virov in zmanjšuje stroške, ohranjajoč konkurenčnost. Naložbe v odlične stroje ne le omogočajo preživetje v zahtevnih časih, temveč tudi utrjujejo temelje za obdobje ponovne rasti.

Izkoristite naše izkušnje za vaš uspeh

Desetletja izkušenj strokovnjakov Interceta in Weiniga na področju masivnih plošč so trden temelj za uspeh na tem področju. Izkoristite naše izkušnje na področju načrtovanja proizvodnje, optimizacije, najboljše izbire strojev, ki se bodo hitro povrnili prek izdelave plošč z visoko dodano vrednostjo. Oglasite se v našem prodajno-razstavnem salonu, kjer boste dobili vse, kar potrebujete za vstop na področje masivnih plošč ali optimizacijo že obstoječe proizvodnje.


Foto 1: Sončno vreme je poskrbelo, da je tudi pred Intercetovo poslovno stavbo potekala živahna izmenjava izkušenj in druženje.Foto 2: Primož nam je predstavil, kako učinkovito optimizirati porabo energije pri izdelavi masivnih plošč. S sistemom DESA prihranimo v povprečju 50 % energije za odsesovanje.Foto 3: Boštjan je skupaj z Weinigovimi strokovnjaki predstavil učinkovito delovanje stiskalnic za širinsko lepljenje plošč. Prek spletne povezave smo si v živo ogledali delovanje različnih Weinigovih stiskalnic.Foto 3b: Henning in Tamara sta predstavila, kako skenerji s pomočjo umetne inteligence še povečajo izkoristek pri razrezu lesa in sortiranju elementov po kvaliteti. Weinig je vodilni proizvajalcev skenerjev z umetno inteligenco.Foto 4: Do zadnjega kotička polna sejna dvorana Interceta je gostila zanimive udeležence - že uveljavljene izdelovalce masivnih plošč, podjetja, ki se šele podajajo na to pot, ter profesorje in študente Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba.Foto 5: Na konkretnih strojih smo pogledali procese optimizacije in odgovorili na vprašanja in izzive panoge.Foto 6: Naš prodajno-razstavni salon je vedno prostor živahnega dogajanja.Foto 7: Veseli smo bili študentov Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba. Njihovi študentje so prihodnost razvoja lesno-obdelovalne industrije na Hrvaškem in širše.Foto 8: Ustanovitelj podjetja Intercet, Vinko Golmajer, združuje neprecenljivo znanje, izkušnje in vizionarski pogled razvoja panoge v tem delu Evrope.


Kategorija: Dogodki

Povezane novice

Želite preizkusiti stroje v našem salonu?