Linija za razrez in vrtalna enota v enem stroju

Weinig Dimter OptiCut S50+ s Powerdrill agregatom je rešil problem nemškega izdelovalca ograj. Kako se obnese stroj »dva v enem«? Kot bi praznoval božič in novo leto hkrati, nam je zaupal.

Linija za razrez in vrtalna enota v enem stroju

Markus Beermann, Werner Blum in Michael Herb (z leve) pred novim čelilnikom OptiCut S50+ Powerdrill z vrtalno enoto.

Toda vrtne ograje pod blagovno znamko CrossZaun, pa tudi balkoni, zabojčki za sadike, elementi za vzpostavitev zasebnosti in božična drevesa CrossTree so postajali vse bolj priljubljeni, zato se je Herb odločil, da bo to področje njegove naslednje investicije. "Vsako leto v ograje in druge izdelke predelamo približno 250.000 tekočih metrov letev iz domačega in sibirskega macesna, duglazije in termo bora. Ročno rezanje je postalo preveč zamudno."

Herbholz se je že na začetku odločil za sistem prečnega podajanja.

Združitev dveh funkcij v eni liniji

Od sredine leta 2021 tako za razrez skrbi OptiCut S50+ Powerdrill podjetja Weinig Dimter. Najboljše pa je, da ta linija ne poskrbi le za rezanje, temveč v enem prehodu opravi tudi vrtanje. "To je bil prvi tovrstni sistem, ki smo ga dobavili," pojasnjuje Werner Blum iz podjetja Weinig in nadaljuje: "Že skoraj deset let imamo v ponudbi čelilnik za dolžinski razrez z veliko vrtalno-rezkalno enoto Superdrill. V zadnjih letih pa smo želeli izdelati čelilnik z nekoliko preprostejšo vrtalno enoto - želja podjetja Herbholz po takšnem stroju je bila dokončna spodbuda za to."

Zamudno vrtanje ograjnih letev

Herb si je torej zamislil vrtalno enoto v kombinaciji z linijo za razrez: “Za namestitev ograjnih letev je treba narediti luknjo na vsakih 5 cm - to pomeni ogromno ročnega dela," se zaveda Herb. Weinig Dimter nam je septembra 2021 dobavil novi čelilnik OptiCut S50+ Powerdrill. Sistem je zasnovan za vhodne dolžine lesa od 500 mm do 6 m in prereze od 30 x 20 mm do 220 x 120 mm ali 300 x 60 mm. Hitrost podajanja je največ 60 m/min.

Vrtalna glava omogoča namestitev do petih orodij, globina vrtanja je do največ 60 mm.

Pametna oprema za optimizacijo

Vrtalnik OptiCut S50+ Powerdrill reže fiksne dolžine od 80 mm do 5 m z natančnostjo ±0,5 mm. Herb se je pri dodajanju elementov odločil za prečni transporter s sistemom za pomoč pri poravnavi. Gibljiva potisna roka pa je opremljena s senzorjem za zaznavanje dolžine. Poleg tega sistem omogoča prepoznavanje in izrez napak v lesu.

Dve operaciji v enem prehodu

Enota Powerdrill je nameščena neposredno pred žaginim listom čelilnika. Avtomatska vrtalna enota sprejme do pet orodij s premerom od 4 do 10 mm. Postopek vrtanja je pnevmatsko krmiljen. Weinig Dimter navaja največjo globino vrtanja do 60 mm. "Premikanje poteka v osi Y prek servomotorja, v osi X preko potisne roke, v osi Z pa pnevmatsko," pojasnjuje Markus Beermann, zastopnik podjetja Weinig. Če obdelovanec vrta in čeli v enem prehodu, se potisna roka premakne v določen položaj in se ustavi na ustrezni točki. Sledi vrtanje. Nato potisna roka premakne les v položaj za prečni rez.

Popoln nadzor izdelkov

Čelinik OptiCut S50+ s Powerdrill enoto je opremljen s stranskim pritiskom pred rezom in po njem, loputo za odpadke ter paketom "prečni izmet obdelovancev do dolžine 4,8 m". Poleg tega je na izhodu že dograjen monitor, ki prikazuje razrezane in izvrtane obdelovance. Obrat ima nadzorni sistem OptiCom Plus, mrežno povezavo in paket za povezavo s pisarno, ki omogoča pripravo dela v pisarni. "Sistem se popolnoma prilagaja potrebam podjetja Herbholz," še pojasnjuje Beermann.

Prvič v uporabi: novi čelilnik OptiCut S50+ s Powerdrill vrtalno enoto pri podjetju Herbholz.

Dobili več, kot so želeli

"Pravzaprav smo želeli le preprost sistem rezanja. Vendar smo veseli, da smo se odločili za Powerdrill s prečnim podajanjem - to je kot božič in velika noč hkrati," pravi Herb z nasmehom. Zdaj v Engstingenu na novo odkrivajo, kaj vse lahko še "naredijo" s svojo novo pridobitvijo.

Specializirani za male in srednje obdelovalce

Mali in srednji lesarski obrati, specializirani za določene izdelke, imajo pogosto zelo specifične potrebe pri investiranju v nove stroje. Te izhajajo iz njihovih konkretnih problemov, ozkih grl proizvodnje in načrtov za prihodnje. V Intercetu skupaj s strokovnjaki Weiniga za vsakega kupca razvijemo najboljšo rešitev po njegovi meri. Ker take rešitve praviloma prinašajo skok v kakovosti, optimizaciji materiala in kadrovskih virov ter občutno višji kapaciteti proizvodnje, se investicija povrne hitreje. Pokličite nas in nam zaupajte svoj izziv.


 

Kategorija: Reportaže

Povezane novice

Želite preizkusiti stroje v našem salonu?