Skenerji z umetno inteligenco - revolucija pri zaznavanju napak v lesu

Skenerji z umetno inteligenco - revolucija pri zaznavanju napak v lesu

Podjetje: Tektuur
Lokacija: Viljandi, Estonija
Direktor: Argo Jögi
Ustanovitev: 1990
Zaposlenih: 140
Proizvodi: rezan les, briketi, dolžinsko spojen les, konstrukcijski les (BSH)
Vrste lesa: smreka, bor
Trg: Baltik, SkandinavijaLuxscan je eden od pionirjev samodejnega zaznavanja napak v lesu in s tem optimizacije širinskega in dolžinskega razreza lesa, saj tehnologijo razvija in raziskuje že 22 let. Ko se je leta 2007 pridružil skupini Weinig, sta podjetji združili moči in razvili tehnologijo skeniranja, ki z uporabo umetne inteligence omogoča maksimalne izkoristke pri razrezu lesa.

Rešitve po meri uporabnika

V svoje prostore so nas povabili eni od prvih uporabnikov te napredne rešitve. Estonsko podjetje Textuur se je odločila za investicijo v skener CombiScan Sense C400 proizvajalca Weinig Luxscan. Vodja razvoja Siim Jögi pojasnjuje njihovo odločitev: “Izbira podjetja Weinig Luxscan temelji na dejstvu, da imamo v našem novozgrajenem obratu v celoti integrirano proizvodno linijo podjetja Weinig. Zato smo prepričani, da je bila uporaba skenerja podjetja Weinig Luxscan prava odločitev za nas.”

Za estonski obrat je ključno prepoznavanje napak pri smreki in boru. V okviru proizvodne linije podjetja delujeta dva optimirna čelilnika, ki vsako minuto pregledata in odrežeta kar do 40 desk dolžine 3,5 metra. Linija za dolžinski razrez lesa dosega hitrosti obdelave do 220 m/min in je opremljena s programskimi rešitvami, ki so podprte z umetno inteligenco. Kombinacija laserskih in barvnih kamer omogoča prepoznavanje napak kot so zdrave grče, črne grče, nerobljen les, razpoke, luknje, poškodovani robovi, smola ali plavina.

delovanje skenerja za les

Z umetno inteligenco pa ni podprt in optimiziran samo postopek razreza, pač pa tudi postopek skobljanja. Lesni skener podjetja Weinig Luxscan tako preko odčitavanja orientacije letnic zagotavlja optimalno poravnavo desk v nadaljnjem postopku obdelave.

O lesu se uči, kot človeški možgani

Opticore AI (Artificial Intelligence) je inteligentna programska oprema za procesiranje in obdelavo slik, ki se uporablja za prepoznavanje karakteristik lesa. Deluje s pomočjo »globokega učenja«, ki tvori nevronsko mrežo umetne inteligence. Kot pojasnjujejo pri Luxscanu umetna inteligenca pomeni revolucijo v lesnoobdelovalnem segmentu in ponuja novo dimenzijo pri natančnost prepoznavanja karakteristik, saj se sistem tako rekoč »uči« ter procesira slike podobno kot človeški možgani.

Opažamo, da z integracijo tehnologij umetne inteligence pri skenerjih konkurenco puščamo daleč za seboj. Skenerji in proces odkrivanja napak delujejo brezhibno.

Siim Jögi, Vodja razvoja, Textuur

In še najbolj privlačno: programsko opremo skenerja Opticore Al lahko priučimo za lastne potrebe. S pomočjo vnaprej določenih parametrov sistem samodejno zazna in analizira napake v lesu. Rezultati iskanja in prepoznavanja se z vsako ponovitvijo procesa izboljšujejo, s tem pa se zmanjšuje čas za nastavljanje skenerja. Na podlagi podatkov, ki so bili določeni med obdelavo slike, je mogoče opredeliti neskončno število kvalitetnih razredov in produktov, kar omogoča optimalno prilagoditev željam in zahtevam stranke.

Brezhibno - od integracije, do delovanja in rezultatov

»Z rezultati in kakovostjo linije za razrez lesa smo zelo zadovoljni, še posebej pa nas je presenetila odlična integracija. Ta je potekala brezhibno od začetka do konca, sistem pa je takoj začel nemoteno delovati,« dodaja Jögi. Luxscan pa kupce svojih novih tehnologij prav tako močno podpira s številnimi izobraževanji. »Zadnja tri leta se intenzivno posvečamo in raziskujemo na področju umetne inteligence. Zdaj je strankam na voljo praktična rešitev, ki je plod našega znanja,« pojasni Jean-Philippe Hildebrand, izvršni direktor pri Luxscanu.


Avtomatsko prepoznavanje napak v lesu postaja postaja vse pomembnejša konkurenčna prednost pri kupcih v lesni industriji. Skenerji so pot do zahtevnejših kupcev in izdelkov višjih kakovostnih kategorij. Pokličite nas ali nam pišite - pomagali vam bomo z integracijo skenerja v vašo proizvodnjo ter z nasveti za uporabo.


Prirejeno po članku “Revolution in der Fehlererkennung” v časopisu Holzkurier, 8. 10. 2020.

 

Kategorija: Reportaže

Povezane novice

Želite preizkusiti stroje v našem salonu?