Vakuumska prijemala za manipulacijo kovin

Prijazno delovno okolje in ergonomična delovna mesta so zdaj tudi dostopna - študija primera

Vakuumska prijemala za manipulacijo kovin

Na trgu je sicer nekaj sistemov, ki pomagajo v procesu zmanjševanju obremenitve telesa s težo z osredotočanjem na držo telesa, a je njihova integracija zamudna in ne omogoča vključevanja v okviru predvidenega proizvodnega cikla. Hkrati pa večina bremen v kovinski industriji ne omogoča upravljanja s klasičnimi sistemi za dvigovanje - take so na primer velikoformatne kovinske plošče, ki so namenjene laserskemu razrezu.

Težka fizična dela niso stvar preteklosti

V zadnjem desetletju so se proizvodnji procesi v gospodarstvu razvijali pod geslom "Industrija 4.0". Zato se je skoraj vsilila domneva, da je večina delovnih procesov v proizvodnji digitalizirana in avtomatizirana. A temu ni tako! Še posebej pri upravljanju s surovinami ali polizdelki ter na širokem področju logistike ročna opravila zahtevajo zelo velike fizične obremenitve delavca. Te so predvsem posledica prisilne drže, upravljanja z bremeni ali uporabe sile.

Visok delež delavcev z bolečinami

Nemški BGHM (Strokovno združenje za lesno in kovinarsko industrijo) je izvedlo raziskavo, v kateri je 20.000 zaposlenih v tej panogi povprašalo o zdravstvenih težavah med delom ali takoj po njem. Kar 40 % moških je poročalo o težavah zaradi bolečin v križu, 37 % pa zaradi bolečin v predelu vratu in ramen. 45 % vprašanih žensk zaznava bolečine v spodnjem delu hrbta, skoraj 58 % pa jih je bolelo v predelu vratu in ramen.

Drage posledice težkih bremen

DGUV (Nemško združenje za socialno nezgodno zavarovanje) meni, da so mišično-skeletne težave oz. poškodbe ključen zdravstveni problem v panogi, saj se kar 78 % evropskih delodajalcev z njimi srečuje vsakodnevno. Posledice teh težav so izjemno hude, saj obsegajo tako bolezni kot izgubo motivacije za delo, nezmožnost za delo in predčasna upokojitev ter tako povzročajo visoke stroške.

Kaj upoštevati pri izbiri pripomočka za dvigovanje

Pripomočki za dvigovanje bremen zelo učinkovito razbremenijo težek fizični napor v procesih, kjer morajo delavci držati ali prenašati bremena. Za lažjo iz ustreznejšo izbiro pripomočka pa velja upoštevati naslednje faktorje:

Delovno mesto in tehnologija:

 • prostorske zahteve,
 • razdalja, ki jo je treba premagati,
 • mehanska trdnost obdelovanca,
 • višinske razlike,
 • občutljivost izdelka,
 • mesto pritrditve pripomočka za dvigovanje na objektu,
 • nevarnost nesreče,

Organizacija dela:

 • časovne zahteva za upravljanje,
 • hitrost dvigovanja in polaganja tovora,
 • integracija v delovni cikel.

Ekonomičnost:

 • stroški nakupa pripomočka,
 • stroški upravljanja in vzdrževanja,
 • donosnost ali amortizacijska doba.

Delavci:

 • napor pri usposabljanju,
 • odpor do novitet,
 • intuitivno upravljanje,
 • preprostost gibanja,
 • varnost pri delu.

Vakuum je odgovor

Zdi se, da se številni delovni elementi ali polizdelki izključujejo možnost upravljanja s pripomočki za dvigovanje, saj njihove tehnične značilnost tega ne dopuščajo - take so na primer kovinske plošče velikega formata. Vendar pa naslednja študija primera uporabe vakuumskega prijemala prikazuje rešitev.

Manipulacija s pločevino - študija primera

V sistem za laserski razrez je treba naložiti plošče velikega formata. Skupne debeline pločevine se običajno gibljejo od 0,8 do 20 mm (odvisno od dimenzij plošče) teža posamezne plošče pa do 720 kilogramov. V našem primeru je predvidena debelina pločevine v spodnji tretjini možnih dimenzij. Plošče imajo format 1500 x 3000 mm, t = 5 mm, kar za jekleno pločevino ustreza teži približno 180 kg. Plošče so na kupu palet v bližini centra za laserski razrez (oddaljen 2-3 m). Za nalaganje plošč so potrebne štiri osebe s posebnimi rokavicami – na vsakem vogalu po eden. Druga možnost pa je, da viličar dvigne plošče na nivo mize, kjer vsaj dva delavca pločevino potegneta na mizo (večinoma so za tako opravilo potrebni trije delavci). Pozor: Pri naoljeni pločevini se pogosto pojavljajo močne adhezivne sile, ki jih lahko premagamo le s težavo ali pa sploh ne. Ob predpostavki 20-minutnega rezalnega cikla se ta dejavnost izvaja trikrat na uro. Po nakladanju lahko zaposleni opravljajo druge proizvodne operacije, kjer pride do spremembe obremenitve. Kljub temu so zaposlenemu ekstremne obremenitve - okoli 45 kg na osebo - zelo stresne, saj terjajo upognjeno in zvito držo pri dvigu plošč s palete.

Pametna manipulacija pločevine 

V tem primeru je izključen "klasičen" pripomoček za dvigovanje z mehanskimi prijemali, saj prijemala ni mogoče potisniti pod pločevino, možna pa je uporaba vakuumsko dvigalo. Z vakuumskim dvigalom je ta proces mogoč brez mišične moči za obvladovanje delovnega procesa (glej tudi podatke v tabeli). Tudi druge ključne indikatorske metode (prisilna drža ali ročni delovni procesi) prav tako kažejo na zelo majhne fizične obremenitve pri dviganju z vakuumskim prijemalom.

Hitro obdobje vračila investicije v vakuum

Upravljanje s težkimi elementi in velikimi obremenitvami torej ni več sprejemljivo izvajati ročno. Tudi sodelovanje več ljudi pri procesu ne ščiti pred poškodbami in dolgotrajnimi boleznimi mišično-skeletnega sistema. Za dviganje in upravljanje z vakuumskim prijemalom je potreben samo en človek, kar povzroči velik upad stroškov dela in s tem hitro obdobje vračila.

PRIMER

IZRAČUN OBREMENITVE PO KLJUČNI INDIKATORSKI METODI LMM HHTN

Izračun v trenutnem stanju samo z ročnim upravljanjem

 • Uporablja se metoda LMM HHT v različici iz leta 2019.
 • Določanje časovnega uteževanja: približno 20-krat na izmeno ➔ 1,5 točke
 • Določitev uteži bremena: L> 40 kg ➔ 100 točk
 • Pogoji obremenitve: obojestransko in simetrično ➔ 0 točk
 • Začetek / konec drže: močno upognjen / pokončen do rahlo upognjen ➔ 10 točk
 • Občasno zvijanje ali nagib trupa: ➔ 1 točka
 • Roke pogosto daleč od telesa: ➔ 3 točke
 • Prenos energije močno oviran: mastna površina ➔ 2 točki
 • Težave zaradi prenosa 2 m ➔ 2 točk
 • Sprememba obremenitve je podana ➔ 0 točk

Skupno vrednost točk po množenju ali seštevanju v skladu z uredbo LMM HHT v našem primeru znaša 180 točk. Vrednost točk predstavlja temnordečo kategorijo tveganja - kategorija 4 (~ 100 točk). Verjetna je prekomerna fizična obremenitev ter uporaba z nelagodjem - pričakovati je poslabšanje zdravja. Ukrepi za načrtovanje dela so potrebni takoj.

Izračun pri uporabi vakuumskega prijemala

Zaradi eliminacije teže tovora se metoda ključnega indikatorja HHT sama po sebi ne more več uporabljati. Če kljub temu uporabimo minimalna vrednost teže tovora, dobimo rezultat, da obremenitev za moškega znaša 9 točk. To ustreza najnižji (zeleni) kategoriji tveganja. Prekomerna obremenitev ni verjetna. Delo z vakuumskim prijemalom bi lahko opravljale tudi ženske. Tudi pri njih gre z 12 točkami za območje najnižjega tveganja.
Rešitev je dostopna in enostavna

Težko fizično obremenjevanje delavcev za podjetje pomeni številne, tudi finančne tegobe. Tu sta še zmanjševanje učinkovitosti delavcev in soočanje s posledicami bolezni in poškodb pri delu. Rešitev za ta dolgoletni problem je zdaj dostopna tudi na slovenskem trgu. Vakuumska prijemala so pripomoček, ki se zaradi znižanja stroškov dela zelo hitro povrne. V Intercetu smo specialisti za reševanje težav v kovinarski industriji s pomočjo vakuumskih prijemal vodilnega proizvajalca Aero-Lift. Zagotavljamo načrtovanje optimalnega dvigala glede na potrebe posameznega kupca, pomoč pri zagonu in šolanju za delo z njim. Imamo lastno servisno ekipo, ki se redno šola in usposablja pri dobavitelju Aero-Lift, zato zagotavljamo ažuren in strokovne servis skozi celoten življenjski cikel dvigala.

Preizkusite jih sami!

Vabljeni v naš prodajno-razstavni salon v Šenčurju, kjer vakuumska prijemala Aero-Lift lahko preizkusite, tudi s svojimi materiali. Z ekipo vrhunskih prodajno-tehničnih svetovalcev pa bomo poskrbeli za načrtovanje optimalne rešitve za izzive vašega proizvodnega procesa. Za termin se lahko dogovorimo po telefonu ali prek elektronske pošte. Vabljeni v prihodnost vašega podjetja!

Avtor članka je Tobias Pauli, direktor podjetja Aero-Lift, ki z ekipo strokovnjakov že desetletja razvija vakuumsko tehniko dvigovanja za pomoč podjetjem v panogah obdelave kovine, lesa, stekla in drugih.


 

Kategorija: Predstavitve produktov

Povezane novice

Želite preizkusiti stroje v našem salonu?